Limburg wint COC Songfestival

Niena Bocken van COC Limburg heeft zaterdagavond in Delft het 18e Nationale COC Songfestival gewonnen met het nummer ‘Fatigay’. Niena Bocken uit Maastricht schreef en componeerde onder de naam ‘Ethique Gaylectronique’ het ludieke nummer ‘Fatigay’. Het liedje maakt een combinatie van een fout dancenummer en een Franse chanson, waarbij verfranste Nederlandse en vernederlandste Franse woordgrapjes de boventoon voeren. Thematiek van het nummer betreft de vooroordelen en stereotyperingen over de ‘gay-scene’ en de wijze waarop daar in- en extern naar gekeken wordt.

In totaal bijna 60 artiesten uit het hele land verdedigden de eer van de 14 COC-afdelingen en LHBT-organisaties. De liedjes die zij ten gehore brachten zijn in bijna alle gevallen zelf geschreven en zelf gecomponeerd. De puntentelling was zenuwslopend voor de deelnemers. Uiteindelijk was COC Limburg (172 punten) met vijf punten verschil van COC Nijmegen (167 punten, Davide La Cara met ‘In Mijn Ogen’) de winnaar.

De presentatie was dit jaar in de vakkundige handen van Margreet Dolman, het alter ego van cabaretier Paul Haenen. Dr. Bas bracht live verslag uit vanuit de Pink Room. De professionele vakjury bestond uit songfestivalcoryfee Tessa International, oud-songfestivalzangeres Trea Dobbs en Mr. Gay Nederland, Thom Goderie. Daarnaast was er ook een veertienkoppige publieksjury. De winnende organisatie mag het festival volgend jaar in de eigen stad organiseren, dus volgend jaar is het festival in Maastricht.

Het Nationaal COC Songfestival is ooit begonnen als een knipoog naar het grote Eurovisie Songfestival naar aanleiding van de teleurstellende 4 punten van Willeke Alberti in 1994. Inmiddels is het uitgegroeid tot een serieuze liedjeswedstrijd waar jaarlijks een groot aantal COC-afdelingen en andere homo-organisaties aan meedoen.

Het Nationaal COC Songfestival 2012 is georganiseerd door 30 vrijwilligers van DWH Delft. Vorig jaar won DWH de landelijke finale in Middelburg. De Delftse Werkgroep Homoseksualiteit is de onafhankelijke homo-organisatie van de regio Delflanden.

(Bron: cocsongfestival.nl)

This entry was posted in Nieuws and tagged , , . Bookmark the permalink.

Reageren