Jongens uit Volt reportage over homofobie voor jeugdrechter

De twee 13-jarigen die Sven Pichal (‘Volt’) en Michiel Vanackere (Wel Jong Niet Hetero) zijn voor de jeugdrechter gebracht. De een is in een halfopen jeugdinstelling geplaatst, de andere mocht naar huis onder voorwaarden.

Pichal en Vanackere maakten een reportage over homofobie op straat toen ze op het Stuivenbergplein in Antwerpen werden aan aangesproken door jonge pubers. “Doet da pijn? Zo olie in de aars? Geef ons geld. Twee boksen, direct op de grond. Derde keer da ‘k het vraag, ga ik u kapot maken”, klonk het. “Wat ik het meest choquerend vond, is dat de daders zó jong waren”, zegt Vanackere in Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.

Hoewel de dadertjes wazig werden gemaakt, herkende de school de betrokkenen, vooral door hun manier van spreken. De school contacteerde de politie. Op school hebben de twee geen al te beste reputatie en ook voor het gerecht zijn het geen onbekenden. Wat de school heeft gedaan, vindt Vanackere erg moedig. “Zij neemt de verantwoordelijkheid die veel getuigen niet nemen.”

Een van de twee daders is door de jeugdrechter naar een halfopen instelling gestuurd, de andere mocht naar huis onder voorwaarden. Welke, wil en kan het parket niet zeggen. De jongens kregen poging tot afpersing ten laste en geen homofobie. “Nochtans is dat erg zichtbaar”, vindt Vanackere. De VRT dient apart geen klacht in.

(Bron: Zizo-online.be)

This entry was posted in Nieuws and tagged , . Bookmark the permalink.

Reageren