Wetsvoorstel voor erkenning meeroudergezin

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren heeft dinsdag een wetsvoorstel ingediend dat het wettelijk mogelijk moet maken dat een kind meer dan twee ouders kan hebben. De huidige wetgeving over ouderschap doet geen recht aan de diversiteit van gezinnen, vindt Van Tongeren. De politica wil tevens een discussie aanjagen over wie volgens de wet ouder mag zijn en of dat meer dan twee mensen kunnen zijn. Nu zijn de biologische ouders meestal de juridische ouders.

Op dit moment moet een lesbische duomoeder het kind van haar vrouwelijke partner nog adopteren bij de rechter; een lange, kostbare en emotioneel belastende procedure. Een heteroseksuele man kan het kind van zijn vrouwelijke partner erkennen op het gemeentehuis of krijgt het ouderschap van rechtswege wanneer hij met de moeder getrouwd is, ook wanneer (zoals bij lesbische paren) gebruik wordt gemaakt van een zaaddonor.

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, kunnen lesbische moeders, net als heteroseksuele vaders, hun kind straks gewoon op het gemeentehuis erkennen. “Dat is een doorbraak in de gelijkberechtiging van lesbische ouderparen en hun kinderen,” zegt COC-voorzitter Tanja Ineke over het wetsvoorstel. Volgens het COC vormen steeds meer lesbische moeders een meeroudergezin met een homoseksuele zaaddonor, maar zijn er ook veel heteroseksuele ouderparen waarbij een nieuwe partner na echtscheiding een belangrijke rol speelt bij de opvoeding van kinderen.

(Bron: Gaysite.nl)

This entry was posted in Nieuws and tagged , . Bookmark the permalink.

Reageren