Coming Out Dag 2012 in het teken van sport

De Nationale Coming Out Dag, donderdag 11 oktober, staat dit jaar in het teken van van de acceptatie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) in de sportwereld. COC Nederland en Expreszo vragen iedereen om op deze dag een speciale regenboogposter op te hangen bij haar of zijn sportclub. Zo kan iedereen laten zien LHBT’s te accepteren en coming outs makkelijker te willen maken. De poster wordt vanaf vandaag in heel Nederland verspreid en is hier te downloaden als PDF.

Nog steeds zijn er maar weinig topsporters uit de kast en ook op verenigingsniveau is het vaak nog steeds een taboe. Terwijl ongeveer zes procent van de wereldbevolking lesbisch of homoseksueel is, kwam bijvoorbeeld maar 0,22 procent van de deelnemers aan de Olympische Spelen openlijk uit voor hun gevoelens voor mensen van hetzelfde geslacht. In Nederland is geen één profvoetballer uit de kast.

Op de poster is een voetballer in Nederlands elftal tenue te zien, die op zijn borst de regenboogvlag toont. COC-voorzitter Tanje Ineke: “Acceptatie is dus niet alleen goed voor LHBT-sporters, maar ook voor de club. Elke sporter op elke club kan LHBT zijn. Statistisch gezien zit in elk voetbalteam tenminste één LHBT. Acceptatie in de sport is dus altijd van belang.”

Ook wij zijn blij met de keuze voor sport als thema van de Coming Out Dag. Expreszo-voorzitter Mark Reichwein: “Acceptatie en openheid van LHBT’s in de sportwereld is niet vanzelfsprekend. Zeker in teamsporten zoals voetbal is het taboe nog groot. Het is tijd voor positieve rolmodellen, waarvan er nu helaas nog veel te weinig zijn. Daarom is het belangrijk dat er aandacht besteed wordt aan dit thema en LHBT-jongeren in al hun openheid hun favoriete sport kunnen beoefenen. Dat is goed voor hen en voor het hele team!”

In een interview op de achterzijde van de poster licht KNVB-voorzitter Michael van Praag alvast een tipje van de sluier op over het plan tegen homofobie dat de voetbalbond op Coming Out Dag in Utrecht presenteert. Hij zegt diep geraakt te zijn door de heftige verhalen die hij heeft gehoord van homoseksuele spelers, die niet uit de kast durven te komen. Van Praag: “Waar het fout gaat zullen we ook stevig moeten sanctioneren.” Er zullen onder meer voorlichtingen komen voor amateurverenigingen en profclubs.
Ook een aantal openlijk LHBT-sporters vertellen op de poster over hun geaardheid en heteroseksuele sporters als hockeyer Floris Evers en rolstoeltennisser Esther Vergeer spreken zich uit voor acceptatie van LHBT’s in de sport.

De Coming Out Dag 2012 – Uit de kast scoort!-poster wordt verspreid in heel Nederland en is onder meer verkrijgbaar bij regionale COC-verenigingen, in de LHBT-horeca, via de Expreszo-nieuwsbrief , is als PDF-bestand te downloaden en op 11 oktober in dagblad Metro.

(Bron: Expreszo.nl)

This entry was posted in Nieuws and tagged . Bookmark the permalink.

Reageren