Voorlichting eind dit jaar verplicht

Minister Van Bijsterveldt gaat proberen verplichte voorlichting over homoseksualiteit op scholen zo spoedig mogelijk in te voeren. Mogelijk lukt het per 1 november of 1 december dit jaar. Ze komt daarmee de Tweede Kamer tegemoet. Die wilde de lessen al aan het begin van het nieuwe schooljaar invoeren.

In een debat gaf de minister toe dat ze de Tweede Kamer te laat geïnformeerd heeft over het uitstel van verplichte voorlichting over homoseksualiteit op scholen. De minister wist begin april al dat ze eerst een advies van de Onderwijsraad wilde afwachten, maar meldde dat pas gisteren aan de Kamer.

Van Bijsterveldt zegt dat ze “ervan baalt” dat ze de informatie te laat doorgaf. Maar ook als de informatie op tijd aan de Kamer was gemeld, zouden de verplichte lessen niet al aan het begin van het komend schooljaar ingevoerd kunnen worden, zegt de minister.

Vorig jaar besloot een ruime meerderheid in de Tweede Kamer dat voorlichting verplicht moet worden. Alleen de drie christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP stemden tegen. Zij vinden dat scholen de vrijheid moeten hebben om hun eigen onderwijsprogramma te bepalen.

Uit een enquête die is uitgevoerd in opdracht van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat drie op de tien middelbare scholieren denken dat homoseksuele leerlingen op school niet open kunnen zijn over hun seksuele voorkeur. Het SCP concludeerde vorig jaar dat de middelbare school geen veilige plek is voor jonge homo’s. Dat was de aanleiding voor de Tweede Kamer om voorlichting op middelbare scholen verplicht te stellen.

(Bron: Nos.nl)

This entry was posted in Nieuws and tagged , . Bookmark the permalink.

Reageren