Is homoseksualiteit te genezen?

Het NTR/VPRO programma “Andere tijden” dook gister in de geschiedenis van homogenezingsclubs. De afgelopen decennia beweerden verschillende organisaties dat homoseksualiteit te genezen is. Kun je homoseksualiteit genezen? Nee, is het antwoord, al zijn er heel wat organisaties geweest die pogingen hebben gewaagd. Ook dit jaar. Different wilde homoseksuelen helpen bij het veranderen van hun geaardheid. Sterker nog: de ‘behandelingen’ van Different zouden vergoed worden door de ziektekostenverzekeringen.

Het land was te klein toen dit aan het licht kwam. De minister van Volksgezondheid reageerde verbolgen. De reactie van Different was dat ze als organisatie homo’s niet probeeerde te genezen, maar ze hielp om met hun gevoelens om te gaan. Niet iedereen was echter overtuigd van de goede bedoelingen van de stichting.

Different komt voort uit de stichting Evangelische Hulp aan Homofielen. In de jaren ’70 begon de EHAH met cursussen voor christelijke jongeren die worstelden met hun geaardheid. Door hun gevoelens onder ogen te zien, te bidden en groepsgesprekken te voeren was het mogelijk de homoseksualiteit te laten verdwijnen en hetero te worden, pretendeerde de EHAH.

Een paar jaar later richtte Raphael Creemers De Nieuwe Schepping op. Ook bij hem konden homo’s terecht die hun seksuele voorkeur als een zonde zagen. Zijn cursus in 23 lessen was gebaseerd op de Amerikaanse therapie ‘love in action’. Andere tijden duikt deze week in de geschiedenis van de homogenezingsclubs.

(Bron: TVgids.nl)

Get Microsoft SilverlightBekijk de video in andere formaten.

This entry was posted in Nieuws and tagged , . Bookmark the permalink.

Reageren