Grote opkomst bij Nederlandse VN bijeenkomst rechten lesbiennes en transgenders

Op woensdag 29 februari was het volle bak in het gebouw van de Ford Foundation in New York. Daar organiseerde Nederland een bijeenkomst over het tegengaan van geweld tegen lesbiennes en transgenders. Samen met ministers uit Argentinië, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika gaf minister Van Bijsterveldt een toelichting op de aanpak ter bevordering van de positie van lesbiennes en transgenders en het uitbannen van geweld tegen deze kwetsbare groepen wereldwijd. NGO’s (Niet Gouvernementele Organisatie) en delegaties uit veel verschillende landen waren aanwezig.

Nederland gaf in zijn toelichting een groot compliment aan Zuid-Afrika. “Het getuigt van lef dat Zuid-Afrika op mijn uitnodiging is ingegaan en mede organisator is geworden van deze bijeenkomst. Laat u een lichtend voorbeeld en inspiratiebron zijn voor andere Afrikaanse landen. Ik put er de hoop uit dat in steeds meer Afrikaanse landen de positie van lesbiennes en transgenders onder de aandacht komt en verbetert”, zo liet Van Bijsterveldt haar Zuid-Afrikaanse collega minister weten. “Nederland heeft van oudsher een voortrekkersrol in de wereld. Adel verplicht. Wij willen andere landen en NGO’s helpen die beweging ook te maken”, aldus de bewindsvrouw.

Ondanks haar drukke programma zag Van Bijsterveldt kans om een bezoek te brengen aan de Stonewall Inn, de historische plek waar in 1969 rellen uitbraken tussen homoseksuelen en de New Yorkse politie. Deze rellen luidden de start in van de Amerikaanse homo beweging. Ook bezocht de minister het nabij gelegen homomonument in Christopher Park.

(Bron: Rijksoverheid.nl)

This entry was posted in Nieuws and tagged , , . Bookmark the permalink.

Reageren