Onderwijsminister wil dat imams homohaat afkeuren

Onderwijsminister Van Bijsterveldt roept alle imams in Nederland op zich gezamenlijk uit te spreken tegen homogeweld en voor het respecteren van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. „Ik zou het erg waarderen als zij dat doen, net zoals de christelijke kerken nog niet zo lang geleden hebben gedaan”, zei ze gisteren tijdens een bijeenkomst van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) in Utrecht. Het zou volgens de minister een sterk signaal zijn dat iedereen, ongeacht seksuele geaardheid, afkomst en cultuur er in de islamitische gemeenschap mag zijn.

Van Bijsterveldt kreeg gisteren de resultaten overhandigd van een driejarig project van dialoogbijeenkomsten, expertmeetings en schoolontmoetingen, dat SMN had uitgevoerd onder Marokkanen voor homoacceptatie in eigen kring. „Het moet echt van binnen de eigen gemeenschap komen. Dat kan niet van buitenaf. Daarom heb ik zo’n bewondering voor de moed van leiders en anderen die opstaan in deze gemeenschap, en voor homoacceptatie gaan staan”, zei ze.

Er wordt ondertussen zeker vooruitgang geboekt in de bespreekbaarheid van homoseksualiteit onder Marokkanen, bleek gisteren. Meer jonge Marokkaanse homo’s durven uit de kast te komen. Al is uitsluiting en zelfs mishandeling na een ‘coming out’ nog steeds niet ongewoon. Het NIP, het Nederlands Instituut van Psychologen, maakt zich zorgen om het welzijn van deze jongeren.

„Er zijn zo’n tienduizend islamitische homojongeren van 15-25 jaar in ons land en zij lopen echt grote kans op ernstige geestelijke, emotionele problemen”, berekende Michaël von Bönninghausen, NIP-psycholoog en voorzitter Crisisinterventie Netwerk Schoolpsychologen. „Het is voor een Nederlandse jongere al lastig zijn homoseksualiteit te accepteren.

Voor een islamitische jongere is het tienduizend keer moeilijker. Hulpverleners, scholen, sportclubs moeten deze jongeren gaan zien en expertise ontwikkelen om hen te begeleiden. Deze jongeren hebben vaker psychische problemen als depressie en drugsgebruik. Ook gaan ze vaak de prostitutie in.”

(Bron: Spitsnieuws.nl)

This entry was posted in Nieuws and tagged , , . Bookmark the permalink.

Reageren