India vindt homoseksualiteit immoreel

Een advocaat die namens het Indiase ministerie van Binnenlandse Zaken zei te spreken heeft verklaard dat homoseksualiteit “immoreel, tegennatuurlijk en hiv-verspreidend” is. De vertegenwoordiger zei dat donderdag tegen het Indiase Hooggerechtshof.

Hij pleitte ervoor dat de hoogste rechter een eerdere uitspraak terugdraait. Daarin werd homoseks tussen volwassenen voor het eerst gelegaliseerd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken distantieerde zich donderdag van de uitspraken. Een woordvoerster liet weten dat het ministerie officieel geen beroep heeft aangetekend tegen de legalisering. Ze sprak van een “miscommunicatie” en zei dat het ministerie geen standpunt heeft over homoseksualiteit.

In 2009 bepaalde de rechter in New Delhi dat de 150 jaar oude wet uit het koloniale tijdperk, die homoseks verbiedt, in strijd is met het recht op gelijkheid. De uitspraak was een grote overwinning voor homorechtenactivisten.

De vertegenwoordiger van het ministerie van Binnenlandse Zaken, P.P. Malhotra, liet donderdag weten dat het ministerie voor een verbod op homoseks blijft, om kindermisbruik tegen te kunnen gaan. Ook zou de meerderheid van de bevolking tegen homoseksualiteit zijn. “Wetten kunnen niet los worden gezien van de samenleving en de moraal van de tijd”, aldus de vertegenwoordiger.

Veel religieuze groepen in India, zoals hindoes, christenen en moslims, vinden dat homoseks illegaal moet blijven. Ook in de politiek leidt het onderwerp geregeld tot controverses. De Indiase minister van Volksgezondheid kwam vorig jaar in opspraak toen hij zei dat homoseksualiteit onnatuurlijk is en een ziekte die door buitenlanders naar India is gebracht.

Zelfs D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold reageerde op die uitspraak. “Ik wil dat de ministers van Buitenlandse Zaken en Emancipatie zich hiertegen uitspreken en zich binnen de EU sterk maken voor een gezamenlijke veroordeling”, zei hij in juli.

“Tegen dit soort discriminerende opmerkingen moeten wij ons blijven verzetten, temeer daar ze de bestrijding van hiv/aids belemmeren in een land waar 2,5 miljoen mensen hiv-positief zijn”, stelde D66.

(Bron: Depers.nl)

This entry was posted in Nieuws and tagged , . Bookmark the permalink.

Reageren