Zweden gaat rechten voor transgenders niet verbeteren

De ‘transgender sterilisatie-eis’ wordt niet afgeschaft in Zweden. Volgens deze eis moet iemand voor een verandering van geslacht op zijn of haar officiële documenten, eerst onvruchtbaar zijn. Staatssecretaris Teeven is op dit moment voor Nederland bezig om deze wetgeving af te schaffen. Zweden heeft de wet sinds 1970.

Opvallend is dat het merendeel van het Zweedse parlement voor de wetswijziging is. Zweeds premier Fredrik Reinfeldt in 2010: “Deze wet is een donker hoofdstuk in de geschiedenis van Zweden.” De wetswijziging wordt echter tegengehouden door een kleinere, conservatieve, partij.

Fins Europarlementariër Sirpa Pietikäinen: “Dit gaat niet om LHBT rechten. Dit gaat om mensenrechten, om een wrede en onmenselijke behandeling van een bepaalde bevolkingsgroep.” Spaans Europarlementariër Raül Romeva i Rueda is het daar mee eens. “De beslissing van het Zweedse parlement is verrassend. Transgenders dwingen tot sterilisatie is erkent als zijnde onmenselijk. Het is barbaars, ouderwets en niet nodig. Daarnaast gaat het simpelweg tegen andere Zweedse wetten in.” Het Europees Parlement is op dit moment bezig om de definitie die de Wereld Gezondheidsorganisatie voor genderdistrofie hanteert, “een mentale stoornis”, aan te vechten.

(Bron: Expreszo.nl/Pinknews.co.uk)

This entry was posted in Nieuws and tagged , , . Bookmark the permalink.

Reageren