Toename HIV-infecties

In het afgelopen jaar zijn bij 850 homoseksuele mannen HIV vast gesteld. Dit is het virus dat tot aids kan leiden. Het aantal van 850 is meer dan tijdens de piek van de ‘epidemie’ begin jaren 80. De schatting is dat er toen ongeveer 800 nieuwe gevallen van besmetting per jaar waren.

Frank de Wolf, directeur van de stichting HIV Monitoring is geschrokken van dit aantal. “Gezien de beschikbaarheid van hiv-testen en de succesvolle behandeling van hiv zou je denken dat het aantal nieuwe diagnoses zou dalen” aldus de Wolf. Het aantal mensen dat echter besmet raakt met het virus blijft groeien in Nederland. Per 1 juni 2010 waren er 13.035 mensen met hiv bekend in de zorg. Ongeveer 34% van deze mensen woont in Amsterdam.

Preventie en voorlichting zijn volgens de Wolf van groot belang. Voorlichting zou vooral gericht moeten zijn op de groep die niet van zichzelf weet dat ze besmet zijn.

Het totaal aantal nieuwe besmettingen tussen juni 2009 en juni 2010 komt uit op 1.198 gevallen. Naast de besmetting onder homoseksuele mannen is een klein deel besmet door het gebruik van vervuilde naalden. De rest bestaat volgens de Wolf uit hetero’s, en dan voornamelijk vrouwen. “Deze groep wordt juist kleiner”, aldus de Wolf.

Dez cijfers zijn afkomstig van Stichting HIV Monitoring.

(Bron: Nieuwslog.nl)

This entry was posted in Nieuws and tagged , , . Bookmark the permalink.

Reageren