Nieuwe handreiking homo-emancipatie en veiligheid

Steeds vaker verschijnen er berichten over geweld en agressie tegen lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT). De nieuwe Handreiking homo-emancipatie: LHBT’s en veiligheid van Movisie zet de laatste feiten, cijfers en mogelijke maatregelen op een rij.

Een aantal verontrustende cijfers uit de handreiking: van de in totaal 2.212 gevallen van strafbare discriminatie die de politie in 2009 registreerde, ging het in 428 gevallen (19,5 procent) om LHBT-discriminatie. De meeste incidenten werden gemeld in de politieregio’s Amsterdam-Amstelland (70) en Limburg-Zuid (62). Deze cijfers vormen het topje van de ijsberg, want veel slachtoffers doen geen aangifte. In 2008 is het aantal slachtoffers dat geen melding doet na agressie en discriminatie wegens homoseksueel zijn of er zo uitzien geschat op ruim 90 procent.

De gevoelens van onveiligheid nemen toe onder LHBT. De berichtgeving in de media over antihomoseksuele incidenten speelt daarin zeker een rol. Een derde tot de helft van de LHBT zegt zijn of haar gedrag te hebben aangepast om incidenten te voorkomen. Men mijdt bepaalde locaties of gedraagt zich minder opvallend, zodat andere mensen hen op straat niet herkennen als homo of lesbisch.

De handreiking biedt naast feiten en cijfers informatie over ondermeer de plaats van de incidenten, de daders en hun motieven, het onderbelichte thema eergerelateerd geweld en LHBT, maatregelen om geweld tegen te gaan en enkele goede voorbeelden zoals het Gay Alert in Utrecht, Roze in Blauw in Amsterdam-Amstelland en het landelijke project Hatecrimes van de politie.

(Bron: Schorer.nl)

This entry was posted in Nieuws and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Reageren