Tweede Kamer: stop vergoeding homotherapie

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat een omstreden christelijke homotherapie niet langer mag worden vergoed. VVD, PvdA, GroenLinks en D66 roepen minister Edith Schippers (Volksgezondheid) op deze therapie zo snel mogelijk uit het basispakket te halen.

Christelijke homo’s die hun geaardheid ‘zondig’ vinden, kunnen een therapie die hun gevoelens moet onderdrukken geheel vergoed krijgen via de zorgverzekering. Zorgverzekeraars zijn wettelijk verplicht de kosten te dragen. Different, de organisatie die het programma aanbiedt, is namelijk een erkende instelling voor zwaardere geestelijke gezondheidszorg. De hulp van Different valt daardoor onder de basiszorg.

Volgens medische organisaties is de christelijke homotherapie ondeugdelijk en zelfs gevaarlijk. Hans van Eck, directeur van het Nederlands Instituut van Psychologen, vindt dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg een onderzoek moet doen. “Als de vraag van een cliënt volstrekt irreëel is, moet een psycholoog daar nooit in meegaan. Van een psycholoog mag je verwachten dat zijn interventies een wetenschappelijke basis hebben.”

Ook artsenorganisatie KNMG is bezorgd. “Een therapie die helpt om te onderdrukken wie je bent, kan zelfs schadelijk zijn”, zegt Lode Wigersma, directeur beleid van de artsenorganisatie. “In zijn algemeenheid mag een arts geen therapie geven die niet werkt. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat een therapie zou werken die erop gericht is om iemands homoseksuele geaardheid te onderdrukken.”

Homo’s uit behoudende christelijke kerken die door de afwijzing van geloofsgenoten geestelijk in de knoei komen, worden door huisartsen naar Different verwezen, onderdeel van de orthodox-christelijke organisatie Tot Heil des Volks. Volgens de ggz-psychologen van Different is homoseksualiteit geen geaardheid maar, zoals de organisatie het zelf noemt, een ‘gerichtheid’. Daarmee zou het een behandelbare afwijking zijn. Psychologe Anouk Van Tooren, manager van de organisatie, claimt 30 procent van de homoseksuele cliënten van hun geaardheid af te helpen.

Volgens Van Tooren is er bij homo’s vaak iets misgegaan. “Wij zien veel mensen die verwond en beschadigd zijn in hun jeugd. Een gebrek aan rolpatronen, een incestverleden.” Als dat verleden ‘geheeld’ wordt, kan bij de cliënt ‘ruimte ontstaan’ om de gevoelens te veranderen, zegt ze. Van Tooren: “We willen mensen de juiste informatie geven.” Wat ‘de juiste informatie’ betreft: een folder van Different stelt dat seks tussen mensen van hetzelfde geslacht in de Bijbel altijd wordt afgewezen.

(Bron: MSN.com/Trouw.nl)

This entry was posted in Nieuws and tagged , , . Bookmark the permalink.

Reageren