Homojongens gemiddeld een jaar eerder uit de kast

Homoseksuele jongens in Nederland komen gemiddeld een jaar eerder uit de kast dan in 2005. Dit is een van de resultaten van het grootschalige Seks onder je 25e 2012 onderzoek door Rutgers WPF en Soa Aids Nederland.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de eerste keer seks van jongeren vaak onverwacht komt. De leeftijd waarop dit gebeurt is niet verschoven: 17,1 jaar. Sowieso zijn er weinig verschuivingen ten opzichte van zeven jaar jaar geleden. Het overgrote merendeel van de jongeren beschermt zich tegen soa’s tijdens de eerste keer, terwijl dit moment voor 38 procent van de jongens en 31 procent van de meisjes toch onverwacht komt. Dit is wel de groep waar berscherming vaak “vergeten” wordt. Een op de vier meisjes vond de eerste keer vervelend, tegenover maar een op de twintig jongens. Wel is het zo dat 16 procent van de jongens er toch spijt van had, tegenover 29 procent van de meisjes.

Onder meisjes én homo- of biseksuele jongeren komt de confrontatie met ‘grensoverschrijdend gedrag’ op seksueel gebied relatief vaak voor. 17 procent van de meisjes en 4 procent van de heteroseksuele jongens geeft aan wel eens gedwongen te zijn tot seksuele handelingen. Voor homo- of biseksuele jongens ligt dit cijfer op 16 procent. Bij twee procent kwam er tevens geweld voor.

Eerder uit de kast
Jongens die op hetzelfde geslacht vallen komen tegenwoordig gemiddeld op een leeftijd van 16,6 jaar uit de kast. In 2005 was dit nog 17,8 jaar. Voor lesbische en biseksuele meisjes geldt deze verschuiving niet. Zij komen nog steeds uit de kast op gemiddeld 15,9 jarige leeftijd. Deze cijfers zijn opvallend in combinatie met de wetenschap dat de acceptatie van homoseksualiteit gering is onder jongeren. Bijna alle jongeren vindt het prima als een jongen en een meisje zoenen op straat, maar de helft van de jongens en een kwart van de meisjes vinden dit ‘niet kunnen’ als het om twee jongens gaat. Dit cijfer is voor meisjes hetzelfde als het om hun seksegenoten gaat, bij de jongens keurt dan ‘maar’ 16 procent het af. Ook is het zo dat twaalf procent van de jongens en drie procent van de meisjes zegt een vriendschap te verbreken als hun vriend of vriendin homoseksueel, lesbisch of biseksueel zou zijn.

Psychologe Hanneke de Graaf van Rutgers WPF zegt in Volkskrant dat het eerder uit de kast komen van jongeren waarschijnlijk een gevolg is van de toegenomen zichtbaarheid van homoseksulaiteit. “Op tv, bijvoorbeeld in soapseries, zie je tegenwoordig vaker homo’s. En ook zoiets als de jongerenboot op de Gay Pride draagt bij aan de zichtbaarheid.” Daarnaast stelt ze dat ook het internet jongeren helpt. “Daardoor hebben jongeren het allemaal eerder voor zichzelf op een rijtje. In gesprekken met jonge homo’s over hun dilemma’s rond de coming-out, hoor je vaak: ‘ik durfde er niet voor uit te komen, omdat ik dacht dat ik de enige was’.”

Ongeveer 8000 jongeren werkten mee aan het onderzoek.

(Bron: Expreszo.nl/Seksonderje25e.nl)

This entry was posted in Nieuws and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Reageren