Amsterdamse joden geschrapt uit homoverklaring

De Amerikaanse rabbijn Aryeh Ralbag verwijst niet meer naar de Joodse Gemeente Amsterdam in de ondertekening van een verklaring waarin homoseksualiteit een ziekte wordt genoemd. De verwijzing is weggehaald op verzoek van voorzitter van de gemeente Ronnie Eisenmann, laat hij dinsdag weten.

Ralbag had ondertekend als opperrabbijn van de Joodse Gemeente Amsterdam. Nu heeft hij alleen nog namens andere organisaties ondertekend.

In de verklaring nemen 162 rabbijnen en joodse leiders stelling tegen het homohuwelijk. Over de verklaring ontstond ophef omdat de Joodse Gemeente Amsterdam zich hier niet in kan vinden, terwijl ze wel onder de verklaring wordt genoemd. “De verklaring doet geen recht aan de verhoudingen in Nederland. In de Verenigde Staten speelt nu een discussie die hier dertig jaar geleden speelde“, legt Eisenmann uit.

Ook wordt benadrukt dat er rekening mee moet worden gehouden dat homo’s ‘in de eerste plaats onschuldige slachtoffers zijn van wonden die ze in hun jeugd hebben opgelopen’. Daarom zou een atmosfeer moeten worden gecreĆ«erd waarin tieners hierover durven te spreken en met liefde door hun ouders, rabbijn of mentor worden opgevangen.

(bron:FOK.nl)

This entry was posted in Nieuws and tagged , . Bookmark the permalink.

Reageren