Historische stap voor homorechten bij VN

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in Geneve heeft vandaag voor het eerst in de geschiedenis een resolutie aangenomen tegen de schending van mensenrechten van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT’s). COC Nederland spreekt van een ‘historische stap’.

In de resolutie spreekt de Mensenrechtenraad haar zorgen uit over geweld tegen- en discriminatie van LHBT’s. De Raad wil dat de Hoge Commissaris voor de Rechten van de Mens een onderzoek gaat uitvoeren naar dergelijk geweld.
Vervolgens zal een paneldiscussie worden georganiseerd over de onderzoeksresultaten waarin wordt bezien welke maatregelen nodig zijn.

‘We hebben hier met de wereldwijde LHBT-beweging jarenlang voor geknokt,’ stelt Vera Bergkamp (voorzitter COC Nederland). ‘Eindelijk ligt er een VN-tekst over geweld en discriminatie tegen LHBT’s.
Weliswaar wordt er nog slechts om onderzoek gevraagd, maar de internationale gemeenschap zet hiermee een cruciale eerste stap naar erkenning van de mensenrechten van LHBT’s.’

Bergkamp legt uit dat het COC zich al jaren inzet om LHBT-mensenrechtenverdedigers uit de hele wereld bij de VN een gezicht te geven. ‘We helpen mensen uit landen als Nepal, Mongolië en Panama om bij de VN in Geneve of New York hun vaak schrijnende – verhaal te doen over de situatie van LHBT’s in hun land.

Bron: Gaynews.nl

This entry was posted in Nieuws and tagged , . Bookmark the permalink.