Homoliefde in GTST

In Goede Tijden Slechte Tijden (GTST) loopt sinds enige tijd een homoverhaallijn. Nadat anderhalf jaar geleden de openlijk homoseksuele Lucas zijn intrede deed in de serie, worstelt Edwin sinds een paar maanden ook met zijn seksuele gevoelens. Afgelopen week heeft hij hier uiteindelijk aan toe durven te geven en naar alle waarschijnlijkheid zal hij vandaag zijn coming-out beleven richting zijn familie.

Stichting Outway is erg blij dat RTL deze verhaallijn in deze populaire soap heeft geschreven. Nadat de avonturen van de flamboyante en vanaf zijn intrede openlijk homoseksuele Lucas al enige tijd belicht waren, komt er nu een iets serieuzere homo-verhaallijn in GTST. “Wij vinden het belangrijk dat homoseksualiteit zo veel mogelijk op een normale manier in de media gepresenteerd wordt, en we zijn dan ook blij dat er voor gekozen is om bij Edwin het hele proces van de eerste herkenning van zijn gevoelens voor jongens tot zijn coming-out belicht wordt,” aldus Marc Janssen, bestuurslid Voorlichting van Stichting Outway. Outway geeft jaarlijks ruim 150 voorlichtingen op middelbare scholen waarin het thema homoseksualiteit besproken wordt. “Hierbij vertellen onze voorlichters hun persoonlijke verhaal, wat jongeren altijd raakt. Waarschijnlijk zal deze verhaallijn dan ook hetzelfde effect bij jongeren hebben,” aldus Marc.

Reacties
Toen Edwin en Lucas vorige week verliefd samen op bed lagen na een vrijpartij, waren er op Twitter verschillende negatievere reacties te lezen. “Dit laat zien dat een het belangrijk blijft dat homoseksualiteit vaker zichtbaar wordt gemaakt in de media,” aldus Marc Janssen. De woordvoerster van RTL bevestigd dat er verschillende negatievere reacties op Twitter te lezen waren, maar dat er net zo veel positieve reacties te lezen waren. Dit is ook te verklaren is doordat deze reacties vroeger minder openbaar gedeeld werden omdat er toen nog geen platform voor was en bovendien worden op Twitter vaak alleen expliciete reacties gegeven. “Gelukkig werd er vorige week tijdens onze voorlichtingen echter door verschillende leerlingen positief gereageerd op deze scène en waren er zelfs geen negatieve reacties merkbaar in de klas, iedereen vond dat deze beelden op televisie zichtbaar moesten zijn,” aldus Marc. “Toch blijft het belangrijk dat holebi-seksualiteit zichtbaar gemaakt blijft in de media en ook bespreekbaar gemaakt blijft worden op scholen.”

Kijk GTST: Elke werkdag te zien om 20:00 op RTL4.

Heb jij interesse om met ons voorlichtingen te geven op scholen in Brabant en Midden-Limburg? Dan kun jij ons helpen! Mail naar Team Vrijwilligerszaken voor meer informatie.

This entry was posted in Nieuws and tagged , , . Bookmark the permalink.