Coming out Tips!

Al enkele malen hebben we het thema homoseksualiteit al eens voorbij zien komen in Nederlands bekendste soap Goede Tijden Slechte Tijden. Zo kreeg Morris biseksuele gevoelens en kende Laura een lesbische periode. Deze keer pakken de plotschrijvers het wat groter aan met meer ophef als gevolg over Lucas en Edwin. Maar het zet natuurlijk ook weer jongeren aan het denken en dan komt Outway om de hoek kijken.

Er worden in Goede Tijden Slechte Tijden heel veel verschillende onderwerpen in de verhaallijn betrokken. Al eerder kwamen moorden, overmatig drugsgebruik en vreemdgang aan bod zonder enig probleem. Er wordt pas een discussie gevoerd wanneer Lucas zijn liefde betuigd aan Edwin. Gelukkig brengt de soap dit zeer goed en waarheidsgetrouw in beeld. Iedereen kan zich door het zien van enkele afleveringen goed inbeelden dat het niet niets is om dit tegen je vrienden en ouders te vertellen. Ieders reactie is verschillend, want iedereen heeft een andere situatie.

Omdat Outway al jaren ervaring heeft opgedaan met ondersteuning van holebi-jongeren en hun directe omgeving en tijdens haar Hojoactiviteiten en het Hojokamp vele coming-out verhalen te horen heeft gekregen kunnen wij ons deskundige op dit gebied noemen. Daarom speciaal voor jongeren die op dit moment hetzelfde voelen als Edwin in GTST enkele tips om het je meest dierbare mensen te vertellen:

Blijf jezelf en neem de tijd voor je coming-out
Je hoeft je niet anders te gedragen dan anders. Als je gewoon jezelf blijft, niets forceert, rustig blijft en vantevoren goed bedacht hebt wat je wilt gaan zeggen straal je zelfverzekerdheid uit. Dat schept vertrouwen en laat duidelijk zien dat jij je er goed bij voelt. Natuurlijk ben je zenuwachtig, dat is logisch, maar zorg ervoor dat je stevig in je schoenen staat en precies weet wat je wilt vertellen. Denk ook eens na over de reacties en vragen die je kunt krijgen, zodat je daar al eventueel antwoord op hebt. Heb je nog geen perfect moment gevonden? Geen nood, dat komt er echt wel! Of je helpt jezelf een handje net als Edwin door te zeggen dat je nog iets belangrijks te melden hebt. Dan kun je daarna niet meer terug. Dat lijkt stom maar is erg fijn! Laat je gevoel je tempo bepalen en wie je het als eerste vertelt. Zorg wel voor een fijne situatie nadat je het hebt verteld; dat je kunt gaan of blijven en zorg ervoor dat een goede vriend of vriendin stand-by staat mocht je dit nodig hebben. 

Stel je open op en verplaats je eens in hun situatie
Denk niet alleen aan jezelf. Jij hebt er al een hele poos over gedaan om achter je gevoelens te komen. Je familie en vrienden hebben er waarschijnlijk nog geen seconde over nagedacht. Jij weet dus altijd meer over dit onderwerp en vertel ze dit dan open en eerlijk. Denk er eens over na waarom je dit wilt vertellen en waarom het zo belangrijk voor je is. Daar verdien je het meeste respect mee. Ga geen discussie aan want het gaat over jouw gevoel, dat is persoonlijk en niet discussabel. Het `nieuws` is compleet nieuw en iedereen zal zijn/haar verwachtingspatroon wel aan moeten passen als je het verteld hebt, ook al verander je zelf niet. Het is iets `anders` wat ze over je weten en dat kennen ze niet, dus hebben ze behoefte aan informatie terwijl ze er soms nieteens om vragen. Ook de eerste reactie kan een `gewenst antwoord` zijn, maar misschien zitten en meer vragen achter. Bedenkt vooraf al enkele vragen die ze je gaan stellen. Hoe duidelijker je antwoorden hoe beter ze het accepteren en hoe makkelijker het is. Wees geduldig, laat de anderen ook wennen aan het idee.

Ontwikkeling van jezelf
Maar als je uit de kast bent, ben je er nog niet helemaal. Dit vertel je ook nog op school, bij de sportvereniging of tijdens het uitgaan. Het is onderdeel van je leven en gaat steeds makkelijker. Je ontwikkelt jezelf en komt er zelf achter op welk type jongen of meisje je valt. Je krijgt eigenlijk een soort tweede puberteit. Je kunt contact maken met jongeren op chatsites of diverse forums. Schroom niet om activiteiten te ondernemen zoals meegaan op Hojokamp of op leuke dagactiviteiten met homojongeren. Zo leer je in een veilige omgeving op een leuke manier jongeren kennen die ongeveer hetzelfde meemaken als jij! Dat is fijn om te weten dat je niet de enige bent! Ook je familie, vrienden en ouders zullen zich in de periode na je coming out ontwikkelen en zullen dit `verwerken`, hun ideaalbeeld is bijgesteld en als ze zien dat jij gelukkig bent, zijn zij dat ook. Maar geef ze daar wel tijd voor dan is dat voor jezelf ook veel fijner.

 Heb je nog vragen of persoonlijk advies nodig? Bel of mail ons vraagbaakteam. Maar nog leuker, gezelliger is meegaan met onze Hojoactiviteiten of het jaarlijkse Hojokamp in augustus! Een week vol sport, spel, entertainment, informatie, advies en een onbeschrijflijke sfeer waarin je jezelf kan zijn en in korte tijd veel mensen leert kennen!

This entry was posted in Nieuws and tagged , , . Bookmark the permalink.