Kerstmis

Jingle bells schalt door de boxen, de boom versierd met vorm en kleur,
Vrede op aarde wordt weer bezongen, kerstmis staat weer voor de deur.Het is weer zover, de kerstkransjes liggen in 3943 smaken in de winkel, kerstliedjes zijn door de zoveelste b-artiest in een pittoreske setting bezongen en het favoriete uithangbord van Coca Cola is weer volop in beeld.

Waar gaat kerstmis eigenlijk helemaal over? Officieel, volgens de bronnen, gaat het om de geboorte van een kind. Big deal, er worden dagelijks kinderen geboren zou je denken, maar met dit kind is iets bijzonders aan de hand. Het is voor zover bekend het eerst gedocumenteerde onwettelijke kind binnen de christelijke geschiedenis. Moeder Maria was zwanger, maar Jozef wist van niets dus werd de heilige geest erbij betrokken. De datum van de geboorte kwam ook eng goed uit. Puur toevallig werd het kindje Jezus geboren op een datum die voor veel heidense mensen de terugkeer van het licht bepaalde, de winterzonnewende.

Een ander grappig aspect is dat, hoewel Jezus historisch en archeologisch gezien in Israel heeft gewoond, het zogenoemde judea, het Midden-Oosten, kerstmis nog altijd wordt afgebeeld als een koude winternacht, met sneeuw, en dennenbomen en compleet blanke mensen. En dan zijn er ook nog de drie wijzen die uit het niets de weg naar een anoniem kribje weten te vinden beladen met cadeaus. Toegegeven, ze hadden hulp van een goddelijke GPS in de vorm van een ster. En wat brengen ze het pasgeboren kindje dan? Wat brengen ze het doodarme gezin wat half ligt te verhongeren en zware nood heeft aan een  voedselbanksysteem? Goud, mirre en wierrook. Goed, dat goud is nog goed te gebruiken maar who the fuck heeft nood aan wierrook en mirre op zo’n moment. Mirre is een soort licht-gele olie met een kruidige geur *lang leve wikipedia* en wierrook spreekt voor zich. Dat is echt handig ja voor een pas geboren baby, en dan komen wij tegenwoordig af met kleertjes, speentjes of speeltjes.

Tegenwoordig lijkt kerstmis net als alle andere goedbedoelde feesten steeds meer om geld en steeds minder om inhoud te gaan. Supermarkten slaan massavoorraden kerstkransjes, glühwein, kerststollen en dure culinaire zaken in terwijl andere zaken zich specialiseren in holografische kerstverlichting of een 14-talige kerstman die ho-ho-ho op z`n Pools uitspreekt.

Ik stel daarom voor om enkele kerstliedjes van tekst te doen veranderen zodat ze meer passen bij de huidige context van kerstmis. “Oh denneboom, oh denneboom. Wat zijn je takken wonderschoon. Ik heb je laatst in het bos zien staan, toen hing er nog geen winstmarge aan. Oh denneboom etc.”. Of wellicht, “Er is een kindeke geboren in het strooi, hij kost €7,50, dat is exclusief fooi”. En natuurlijk de kaskraker. “Stille nacht, heilige nacht. Alles draait, om koopkracht”.

Alle gekheid op een stokje, wens ik iedereen een zalige kerst toe. Ik weet niet hoe jullie het gaan vieren, maar bij mij is het een vrij vaste prik. Kerstavond thuis liedjes spelen op de piano en genieten van pasteitjes. Eerste kerstdag een gênant lekker en uitgebreid kerstdiner met familie. En 2e kerstdag met vrienden of familie doorbrengen.

Tot slot nog een flauwe grap om af te sluiten; wat zegt de Kerstman als hij het COC binnenkomt? HO-HO-HOMO’S

This entry was posted in Column and tagged , , . Bookmark the permalink.

Reageren