De waanzin van het WK!

Welk evenement kan volwassen mannen doen janken? Welk evenement zorgt ervoor dat één bepaalde kleur je netvlies overvloedig verkracht en welk evenement is voor alcoholisten hét excuus om zichzelf nog een stukje dichter bij leverfalen te drinken. Het WK VOETBALLEN natuurlijk. Het WK heeft weinig tot niets met voetballen te maken.

Het gaat om weddenschappen en poules op het werk, het gaat om drinkexcuusjes, het gaat om mensen die de frustratie van hun eigen mislukte sportcarrière botvieren door excessief mee te leven met deze of gene speler, het gaat om huisvrouwen die tijdens de wedstrijd *ALS hun man er al is* 12 gezinsverpakkingen partysnacks in de friteuse flikkeren terwijl ze diep ongelukkig aan de witte wijn zitten. Het gaat om fabrikanten die maanden van te voren de consumenten vergiftigen met het zogenaamde oranjegevoel en zodoende al hun toch al chemisch overladen producten nog net een stootje gif meer meegeven door het allemaal oranje te verven.

Ik liep vorige week door een winkel wiens naam ik niet zal noemen maar ze noemt zichzelf de grootste en het rijmt op een engelse olifantenfilm van Disney, meer zeg ik niet.  Maar in ieder geval, ik liep door die winkel en ik zag van die glacee-koeken liggen, van die ranzige nepcakejes met luizenbloedkleurstof-fondant erop. Ze hadden een speciale actie, WK-CAKEJES, MET ORANJE FONDANT.  Origineel he? En het mooiste was, die cakejes waren nu slechts €1,79 dat was een toppertje van een aanbieding. Mensen kochten die shit massaal maar ik liep door de supermarkt heen en kwam uit bij de originele koeken en keek voor de lol eens naar de prijs €1,69. Tot zover de aanbieding, al is het maar tien fucking cent, je wordt toch weer eens voor de zoveelste keer genaaid.

Voetbal is een bijzaak geworden, het is een hele commercie eromheen. Eerst had je wuppies nu heb je beesies, je hebt opblaasbare rood/wit/blauwe klompen voor op je hoofd. Oranje molentjes, ik heb godverdomme mensen gezien met Madurodam op hun kale schedel geplakt, dat is toch niet meer normaal. En het ergste, het ERGSTE van het ERGSTE is toch wel dit jaar de VUVUZELA. Voor de afwisseling geen “origineel” product van zelfbevlekkende marketinghoeren, nopes, dit keer hebben ze een bestaand concept gepakt, een tswataans instrument wat zijn origine vindt in de kuduhoorn, die gebruikt werd om dorpelingen erop te attenderen dat er een vergadering plaats ging vinden. Een instrument met zo’n achtergrond, hebben ze misbruikt als het nieuwste trommelvlies-tergend hebbedingetje van de iq-loze voetbalfanaat. Overal op straat op gezette tijden hoor je dat geluid van een horde nepbijen.

Nu heb ik het nog niet veel over voetbal gehad en ironisch genoeg is dat precies de spiegel van waar het tegenwoordig om draait. Voetbal staat op de achtergrond, het wordt als excuus gebruikt om je als een neanderthalige mafkees te gaan gedragen. De prestaties van ons team, hoewel ze door zijn, schijnen ook niet bepaald hoogwaardig te zijn. Er is nog geen een wedstrijd geweest waarvan ik achteraf hoorde dat de mensen algemeen tevreden waren. Het zijn altijd maar net wel overwinningkjes, ik heb zelf een paar gedeeltes van wedstrijden gezien en werd ook niet bepaald euforisch van wat ik zag.

Sowieso snap ik voetbal echt nog steeds niet, volwassen mannen die achter een bal aanrennen en hem weer doorgeven zodra ze hem hebben. Andere mannen die allemaal achter dezelfde bal aanzitten en hem per team willen hebben. Één persoon per team is de zak, die staat de hele wedstrijd stil en heeft een paar momentjes van triomf als één van de tegenstanders de bal richting hem trapt en hij mag proberen om zijn grote vierkant te verdedigen. Ben ik trouwens de enige die de homo-erotische context van het vechten om de bal ziet? Ben ik de enige die in de innige omhelzingen en stiekeme kruisgreepjes en onderdrukte seksualiteit herkent? Ben ik de enige die denkt dat het enige overbodige bij voetbal de kleding is?

And on that note I say,
Hup Holland Hup, laat de leeuw lekker zijn hempje uitdoen.

Groetjes,
Ruud.

This entry was posted in Column and tagged , . Bookmark the permalink.