Pasen

Wat hebben wij weldenkende mensen toch in godsnaam met Pasen. Ik ben bang dat de vorige zin het al in grote lijnen heeft verklapt; God. Pasen, het grote feest van vernieuwing, van eieren,van chocolade, van levensgrote konijnen *excuseer hazen* en van de bloederige martelgang welke in Saw VII niet zou misstaan, welke de christelijke Messias rond deze tijd heeft moeten ondergaan. Ferrero propt zijn kleine chocolade-eitjes en kinder-reepjes in jolige blauwgekleurde hazenoutfits die moeten maskeren dat er plots nog maar de helft qua gewicht in zit voor een stevig opgewaardeerde prijs, Albert Heijn en andere winkelmongolen verkopen chemisch behandelde eieren uit Tsjernobiel met een houdbaarheidsdatum tot ver in 2013 en de paashazen glimlachen je tegemoet om de overgeprijsde onzin aan te praten.

Ben ik nu echt de enige die het een nogal vreemd cynisme vind binnen de katholieke kerk om de dag van het verraad van Christus te associëren met een maagdelijke kleur? Witte donderdag, alsof je het over de oprichtingsdatum van de witte reus hebt, of het trouwen van Moeder Maria. Maar het verraad, de vreselijke verloochening tussen trouwe vrienden en discipelen welke plaatsvond op die dag ga je toch niet associëren met de kleur WIT. Ik zou het eerder zwartgallige donderdag noemen, droevige donderdag of als het moet, de dag van het verraad. Maar goed, het Christelijk cynisme is nog niet ten einde. Na Witte donderdag, krijg je namelijk Goede vrijdag. De dag waarop de messias is gekruissigd, het spijt me toch zeer, maar om zoiets GOEDE vrijdag te noemen. Noem het dan toch liever, vreselijke vrijdag, vermoeiende vrijdag of, de vrijdag van de vermoorde Messias, dan heb je nog alliteratie ook. Ik kan me indenken dat Jezus betere dagen gekend heeft dan die betreffende vrijdag. Als dit zijn goede vrijdag was, wil ik niet weten hoe zijn slechte eruit zagen.

Hoewel ik tegelijkertijd wel onder de indruk ben van de efficiëntie van het Romeinse recht ten tijde van deze vermeende kruisiging. Op donderdag wordt de goede man opgepakt en in staat van beschuldiging gesteld, op vrijdag, de dag erna, wordt het vonnis, de doodstraf al voltrokken. En dan zijn er nog mensen die beweren dat binnen het Romeinse rijk er een log apparaat van ambtenaren,corruptie en tegenstrijdigheden waren. Ik zie heden ten dage het recht zijn beloop niet zo snel halen.

Maar goed, genoeg over de Christelijke achtergrond voor de reden waarom ik op de vrijdag voor Pasen van mijn moeder geen vlees of snoep mag eten.  Er komt namelijk ook nog een ander aspect om de hoek kijken welke al in mijn introductie is aangestipt. De paashaas.  Nu is het al vrij moeilijk om een weldenkend mens wijs te maken dat iemand binnen 4 dagen tijd van staat tot beschuldiging, tot staat van ontbinding tot status van godheid kan komen. Om vervolgens ook nog reusachtige hazen erbij te halen die met EIEREN lopen te sjouwen. Eieren die ze niet uitdelen aan kinderen, nee nee nee nee, ben je gek, deze eieren worden verstopt. En niet zomaar verstopt, eerst neemt de betreffende haas een LOI cursus tekenen en schilderen onder zijn pootjes, leert hoe hij met zijn onderontwikkelde duim een penseel kan vasthouden en maakt vervolgens bonte creaties op dingen die hij zelf niet eens kan leggen. Want hazen zijn levendgeborene dieren, hazen leggen geeneens eieren. Maar ja, een kip met een penseel in de snavel zal wel een vreemd beeld zijn geweest voor de mensen die deze mythe uitdachten.

Als je dan mensen confronteert met deze nogal, banale ideeën komen ze aanzeilen met het argument dat het hele eier-gedoe uit de heidense traditie stamt. En dat het ooit heel normaal was om elkaar rond Pasen eieren te geven want dat zou goed zijn voor de vruchtbaarheid. Eet eieren, dan kun je ,je goed voortplanten. Als dat klopt snap ik het konijn/haas idee ook al een stuk beter, want als god toch een dierlijke kopieermachine heeft voortgebracht is het toch wel het konijn/haas. En nu snap ik ook een stuk beter waarom mijn moeder mijn vader altijd waarschuwt niet te veel eieren te eten, het is puur eigenbelang voor het arme mensje.

Alles op een rijtje zettende is het paasfeest, zoals zo veel zaken een te belachelijk voor woorden gedoe. Maar tegelijkertijd ook een vertederende traditie die dankzij zijn rijkelijke chocolade consumptie een heleboel ongestelde vrouwen tevreden houdt en obesitas bij kinderen mooi bevordert. Dit gezegd hebbende ga ik lekker genieten van mijn 12e eitje van de dag en mijn 14e chocolade paashaasje.

Proost, en dat Jezus nog maar vele Goede vrijdagen mag hebben, er valt al zo weinig te genieten in deze tijd.

Ruud

This entry was posted in Column and tagged , , . Bookmark the permalink.

Reageren