Vrijheid en veiligheid; waar trek je de lijn?

Op verzoek van het Homojongerenplatform presenteert MOVISIE op 11 april 2008 een gedragscode die homotieners en jongerenwerkers heldere grenzen biedt. Stichting Outway is als actief lid van het Homojongerenplatform een van de initiatiefnemers van dit project en heeft ook bijgedragen aan het totstandkomen van deze richtlijnen. Met deze gedragscode kunnen jongeren – ook van onder de zestien jaar – open en veilig deelnemen aan activiteiten van homojongerengroepen.

Gedragscode
Homojongeren komen op steeds jongere leeftijd uit de kast. Twaalf jaar is geen uitzondering meer voor een coming-out. Veel homo-organisaties twijfelen soms nog om activiteiten voor deze jongeren te organiseren vanwege onbekendheid met de wetten over leeftijd en seksualiteit. MOVISIE, kennis en advies voor maatschappelijke ontwikkeling, heeft op verzoek van het Homojongerenplatform een gedragscode ontwikkeld. Dit platform is een samenwerkingsverband van lokale homojongerengroepen, waaronder Stichting Outway. Het doel van de gedragscode is de positie van jonge homo’s, lesbo’s en bi’s te verbeteren. Bij het ontwikkelen van hun seksuele identiteit en hun emancipatie spelen homojongerengroepen een belangrijke rol. De gedragscode biedt jongeren preventieve bescherming bij hun coming-out in homogroepen en vergroot de professionaliteit van homojongerenorganisaties.

Symposium
Op vrijdag 11 april ontvangt Tom Brouwers, voorzitter van het Homojongerenplatform, het nieuwe protocol uit handen van Marijke Steenbergen, directeur van MOVISIE. De overhandiging vindt plaats tijdens het minisymposium Vrijheid en veiligheid, waar trek je de lijn? Tijdens het symposium houdt Hanneke Felten, expert bij MOVISIE op het gebied van (seksuele) diversiteit en opsteller van de gedragscode, een inleiding over de problematiek. Daarna volgt een paneldiscussie met Tom Brouwers (voorzitter Homojongerenplatform), Henk Krol (directeur Gay Krant), Geert-Jan Edelenbosch (projectleider Jong & Out / COC) en Lou Repetur (expert seksueel geweld MOVISIE) over de vraag in hoeverre ouders toestemming moeten geven aan hun kinderen om activiteiten voor homojongeren te bezoeken. Voor dit symposium zijn diverse homojongerengroepen, lokale homobelangenorganisaties en Tweede Kamerleden uitgenodigd. Stichting Outway zal als een van de initiatiefnemers van dit project natuurlijk ook aanwezig zijn bij dit symposium. Meer informatie over het invoeren van deze gedragscode binnen Stichting Outway zal binnenkort op onze site te vinden zijn.

This entry was posted in Nieuws and tagged , , , , . Bookmark the permalink.