Hojokamp 2008

In 2008 zal Stichting Outway voor de zesde keer een Hojokamp organiseren. Het Hojokamp is een week voor ongeveer 60 jongeren tot 25 jaar, waarbij ontspanning en plezier gecombineerd worden met workshops over homo- en biseksualiteit. Het Hojokamp zal plaatsvinden van 4 t/m 8 augustus 2008 in Noord Brabant.
Het `Hojokampgevoel` is moeilijk te beschrijven. Je moet het eigenlijk een keer in je leven meegemaakt hebben. Om dit gevoel te omschrijven heeft Maarten, een van de deelnemers van afgelopen jaar een dagboek bijgehouden. Graag wil hij zijn Hojokamp ervaring met jullie delen.

Maandag
Ik word al vroeg wakker. Vlinders in mijn buik en bij het ontbijt krijg ik geen hap door mijn keel. Samen met mijn zus pak ik mijn tas in. Twee uur later brengt ze me naar het station. Daar sta ik dan alleen te wachten totdat de trein aankomt.
De trein vertrekt precies op tijd. In Breda stap ik over op de trein naar Eindhoven. Ik heb in de eerste coupe afgesproken met iemand die ik heb leren kennen via het forum. Samen reizen we naar Eindhoven. Onderweg praten we niet veel, maar ik ben blij dat hij is er.Eenmaal op Eindhoven eten we nog een broodje waarvan ik de helft weg moet gooien. Ik krijg nog steeds geen hap door mijn keel. Vervolgens lopen we naar de centrale afspreekplaats waar zich al enkele jongeren verzameld hebben. Het Hojokamp is begonnen!
In de bus naar het kamp kwam ik naast Remco te zitten. Het was zo gezellig dat de busreis maar 5 minuten leek te duren! Eenmaal op de kamplocatie aangekomen werden we in teams verdeeld. Ik kwam samen met Remco in een team samen met nog 8 gezellige jongens en meiden en 2 teambegeleiders.
Eerst hadden we wat kennismakingsspelen waarna het eten al klaar stond! Na het eten deden we tal van kleine spelen en `s avonds nog een spannend bos spel. Nu duik ik mijn bed in en ga kletsen met mijn kamergenoten!

Dinsdag
Ik heb maar kort geslapen. Het was enorm gezellig. We hebben lang gepraat totdat we echt moesten gaan slapen. Na het ontbijt hadden we een teamtalk over coming out. De teambegeleiders vertelden over hun eigen coming out en gaven tips. Ook ik vertelde mijn coming out verhaal. Niet iedereen had zijn coming out al gehad of wilde zijn verhaal vertellen. Na dit gesprek hadden we vrije tijd en konden even lekker in de zon liggen en gezellig met elkaar kletsen. `s Middags was er nog een spannend bosspel! Natuurlijk hebben wij gewonnen met 2 punten voorsprong! Na het eten en het gezellige disco corvee waar wij moesten afwassen was er een vossenjacht. We werden een eind verder samen met onze begeleiders gedropt en moesten een route volgen. Aan het eind van deze tocht moesten we nog een stukje door het bos. Ik was eigenlijk best wel bang, maar heb ook gelachen om een gekke teletubbie in het bos! Na een kopje chocomel ga ik nu heerlijk slapen.

Woensdag
Vandaag zou het een intensieve dag worden volgens mijn begeleiders! Toen ik beneden in de eetzaal kwam stond er buiten al een grote stormbaan klaar! Deze zijn we 3 keer over geweest. Daarnaast waren er allemaal leuke kleine spelletjes met water!
`s Avonds kwam er een moeder van een lesbisch meisje vertellen over hoe dat zij de homoseksualiteit van haar dochter ervaren heeft. Hierna een broer van een andere jongen. Dit heeft veel indruk gemaakt. Nu hoorde ik eens hoe ouders dit ervaren als hun zoon of dochter lesbisch is. Na dit indrukwekkende gesprek was er tijd voor een theatervoorstelling. Mooie voorstelling, maar ik viel bijna in slaap van vermoeidheid.

Donderdag
Wat kan Remco toch snurken! Toen ik vannacht wakker werd kon ik eerst niet in slaap komen omdat hij zo snurkte! Heb er vanmorgen wel om moeten lachen aan de ontbijttafel.
Na het ontbijt hadden we twee workshops. Veel van geleerd en hoop dat ik het in de praktijk ook kan gebruiken. `s Middags waren we lekker vrij en hebben we een toneelstukje voor de bonte avond in elkaar gezet. Helaas heb ik nu niet te veel tijd om te schrijven. We hebben zo bonte avond en daarna hebben we nog een feest avond.

Vrijdag
Ik kan met geen woorden beschrijven wat ik voel. Ik voel me leeg en ben verdrietig. Het Hojokamp is weer voorbij. We pakten onze spullen in, ruimden samen de slaapzalen op en hadden met ons team nog een laatste gesprek voordat we met de bus naar Eindhoven vertrokken. Met z’n allen dronken we nog wat op het station. Steeds meer vertrokken richting huis totdat ik samen met Remco en Jochem nog over was. Samen pakten we de trein en namen afscheid. Toen ik bijna thuis was kreeg ik een smsje van Remco: “Ik mis jullie! Ik mis Hojokamp!  x Remco!”

2 maanden later:
Vandaag zijn we met iedereen van het Hojokamp naar de Efteling geweest! Het was fijn om iedereen weer te zien! Het Hojokamp gevoel kwam weer helemaal naar boven. Gelukkig had ik Remco, Maaike en Janneke al een aantal keer gezien de laatste tijd. Ik ben blij dat ik mee ben geweest op Hojokamp! Ik heb leuke mensen leren kennen, heb veel opgestoken van de gesprekken en heb het gevoel er vrienden bij gekregen te hebben die mij echt begrijpen!

Maarten

Na het dagboek van Maarten ook benieuwd geworden? Meer informatie over het Hojokamp is te vinden op onze speciale Hojokamp-site: www.hojokamp.nl. Daar kun je ook het inschrijfformulier voor het Hojokamp 2008 vinden. Dus misschien wel tot ziens op Hojokamp 2008!

This entry was posted in Nieuws and tagged , . Bookmark the permalink.