Outway geeft recordaantal voorlichtingen homoseksualiteit

EINDHOVEN – Stichting Outway heeft het afgelopen schooljaar 110 voorlichtingen gegeven over homoseksualiteit op scholen. Daarmee heeft de Eindhovense homojongerenorganisatie een nieuw record gevestigd. In vergelijking met andere grote steden is dit een resultaat om trots op te zijn.

Voorlichtingscoördinator Miel Andriesse vertelt: “Het succes van onze voorlichtingsteam bestaat uit een aantal factoren. Als eerste de samenstelling van de voorlichters, die is divers, door een mix van man, vrouw, jong, oud en verschillende achtergronden.

Ten tweede hebben we een aantal jaren flink geïnvesteerd in het aanschrijven van scholen. Dat blijft dan niet bij één enkel briefje, we bellen de scholen ook op en maken een afspraak om eens te komen praten. Als we die afspraak eenmaal hebben, komen we wel binnen. Verder is het zo dat we geen hoge vergoedingen vragen van de scholen, maar een kleine vergoeding voor de onkosten die we maken.

Tot slot is onze methode erg succesvol gebleken.” Van september 2003 tot afgelopen schooljaar is er gewerkt met het “Burger Inn” project. Burger Inn is een lespakket bestaande uit een video met een docentenhandleiding over discriminatie, groepsdruk en anders zijn. Deze bleek erg aan te slaan op de Eindhovense scholen. Binnen korte tijd was Outway op vrijwel alle scholen voor voortgezet onderwijs ‘binnen’. Daarom zijn er de laatste jaren ook voorlichting gegeven buiten Eindhoven, waarvan zelfs enkele in Horst en Weert. Ook scholen in Valkenswaard, Geldrop en Deurne hebben van onze diensten gebruik gemaakt.

Vanaf dit schooljaar wil het team van Outway de voorlichtingen uitbreiden naar Noord- en Midden-Limburg. Waarom het team juist naar Limburg wil uitbreiden, weet Andriesse wel te vertellen. “Ik heb zelf een aantal jaren in Nederweert gewoond met mijn vriend, en dat ging prima. Toch hoor ik nog vaak van homo’s uit Limburg dat hun omgeving er moeilijk over doet. Dat kan liggen aan hun religieuze achtergrond of vanuit een andere cultuur maar vaak zijn het gewoon vooroordelen die mensen hebben.

Door middel van de voorlichtingslessen confronteren wij de jongeren met hun eigen vooroordelen en laten we ze op een andere manier naar homoseksualiteit kijken. Hierbij benadrukken we dat we ze niet willen ompraten, maar dat iedereen zijn eigen mening mag hebben. Wij leggen de nadruk op het feit dat” anders” zijn veelal niet een keuze is die je zelf maakt en dat “anders” zijn op wat voor manier dan ook je geen slechter mens maakt. “Ga respectvol met elkaar om”, dat is de boodschap die we uit willen dragen.”

De voorlichting wordt gerealiseerd in samenwerking met COC Limburg. Komend schooljaar gaat het team van Outway met een nieuwe voorlichtingsmethode van start. “We zijn de afgelopen 3 jaar erg succesvol geweest, maar resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Daarom moet je soms je koers wat bijstellen en de formule vernieuwen” aldus Andriesse. Voor het komende schooljaar is Outway nog op zoek naar voorlichters, zowel in de regio Eindhoven als in Limburg. Scholen of voorlichters die geïnteresseerd zijn kunnen mailen naar: voorlichting@outway.nl

This entry was posted in Nieuws and tagged . Bookmark the permalink.